102. Iedereen zijn eigen waarheid

Lichtspeling op de muur. Of toch niet?

Lichtspeling op de muur. Of toch niet?

Als Pietje een geweer schoon maakt en dat geweer gaat daarbij per ongeluk af, dan is het een ongeluk wanneer daarbij Marietje geraakt wordt. Mocht Marietje daardoor overlijden dan is het doodslag. Maar als Pietje stiekem van plan was om het geweer af te laten gaan dan is het moord geworden. Om te bepalen of het moord of doodslag was vereist in het hoofd van Pietje kijken en daar zouden psychologen de aangewezen persoon voor moeten zijn, die hebben daar voor doorgeleerd. Maar dat zijn ook maar mensen. En waarschijnlijk niet begiftigd met bovennatuurlijke gaven. En dan moet een diagnose ook nog bewezen worden, want je claim is pas waar als je het kunt bewijzen. En als je het nu niet kunt bewijzen, maar over vijftig jaar wel, dan is exact dezelfde situatie ineens een andere waarheid geworden.

Ziehier allemaal contexten die praktisch dezelfde situatie totaal anders classificeren zodra er een element in verandert (intentie, resultaat, bewijsbaarheid, mogelijkheid tot bewijzen). Daarom denk ik dat mensen die het over hun waarheid hebben daarmee hun eigen context bedoelen.

En hier ga ik er van uit dat de "feiten" (de dingen die we kunnen vaststellen en voor iedereen hetzelfde zijn; er was een geweer, het is afgegaan, er is iemand door overleden) vast liggen en iedereen het daar over eens is. Maar neem het geval waarbij de geliefde van Pietje zich in de discussie mengt dan kan die stellen dat Pietje zoiets nooit zou kunnen doen, zo is hij immers niet. De broer van Marietje denkt daar heel anders over, want die meent dat Pietje is afgewezen door Marietje en wraak heeft genomen. Vraag je aan de geliefde wat er gebeurd is dan krijg je een ander relaas dan wanneer je het de broer vraagt.

Marcus Tullius Cicero, Romeins staatsman en schrijver, zei in 106 voor Christus (en vraag me niet hoe dat zo precies gerecontrueerd kon worden maar neem er je pet voor af dat het gelukt is om dat te bepalen): "Als ik een zaak niet begrijp is dat geen reden om te zeggen dat die fout is, maar ben ik te onwetend". (Geparafraseerd.) Dat speelde toen dus ook al!!! Lopen we al duizenden jaren op deze planeet rond en blijven we doen wat we altijd al deden. Waar is de psychologische ontwikkeling?

Met "waarheid" wordt dus heel vaak eigenlijk "context" bedoeld. Zeg dat dan meteen.

Willemijn Reinsma

Onderwijskundige, werktuigbouwkundige, natuurkundedocent, technisch verkoper

willemijnr@me.com

www.willemijnr.nl

101. Drie hoera’s voor plastic

Geen mooier materiaal dan plastic! Nu zijn marmer, andere steensoorten, eikenhout, spijkerstof en al die schitterende metalen als zilver, brons en goud, maar ook tin, en aluminium niet te vergeten, minstens geweldig in aanzien en toepassing. Maar de meest veelzijdige in zijn soort blijft toch het plastic; kleurrijk, hard, zacht, transparant, buigzaam, slijtvast, flexibel en buitengewoon handig in al die kleine dagelijkse gebruiken. Helaas komt alles met een prijs, dus ook deze veelzijdige stof die plastic is en die we onmogelijk nog kunnen missen: plastic is bezig ons lichaam, de natuur en onze wereld te verstikken. We ademen het in, we dragen het op onze huid, we wassen er ons lichaam mee, we vervangen er lichaamsonderdelen mee, we drinken het met onze warme drankjes uit plastic bekers, we eten het na opwarmen van de avondhap in de magnetron en we staan daar nooit bij stil.

Ik herinner me mijn verbazing nog toen uit onderzoek bleek dat de culturen die gewend zijn met ijzeren pannen hun eten te wokken nauwelijks bloedarmoede hadden omdat ze elke maaltijd ook wat ijzer van de pan binnen kregen. Een goed effect dus, al komen we er misschien volgend jaar of zo achter dat je ook te veel ijzer binnen kan krijgen. Wat je dan weer doet afvragen welke sympomen dat met zich mee zal brengen. Zou je daar hyper van worden, met zoveel zuurstof in je bloed erbij? Want ijzer = zuurstof in de biologie van het menselijk lichaam. En te veel zuurstof heeft ook nadelen, al ben ik even vergeten welke. Het devies is ook hier weer: alles met mate; eten, plastic, zuurstof, onzin, en ga zo maar door. Zelfs de klok in het plaatje werkt met mate: alleen als de zon erop schijnt. Ik ga daar een voorbeeld aan nemen.

100. Liever effectief dan efficiënt

Lang leve onze bloemen!

Lang leve onze bloemen!

Boehoehoe, snik snik, arm Schiphol. Daar hebben we een bedrijf dat het beste voor heeft met de wereld maar dat nu zijn werknemers niet terug kan krijgen die het in de coronamalaise heeft verloren. Nee! Fout geformuleerd: de werknemers die Schiphol eerder had ontslagen wilden graag terugkomen, moesten daarvoor solliciteren en bij opnieuw aangenomen worden een LAGER SALARIS voor exact hetzelfde werk accepteren. Dus mensen die niet meer ingewerkt hoeven worden en al aan het bedrijf gebonden waren straffen met een loon dat nog lager is dan het hongerloon waarmee ze ontslagen werden. En toen liepen ze weg, naar nieuwe banen bij andere werkgevers en Schiphol is daarom heel erg zielig en heeft nu behoefte aan ons medelijden. Bij deze: BOEHOEHOE, arm Schiphol. Maar vinden jullie het erg, Shipholtoppers, dat ik pas dankbaar word voor jullie banen, jullie aandeel aan dit gave land, wanneer jullie banen gaan leveren die we wel willen? Banen die de medewerkers iets meer dan alleen in leven houden en ze zelfs in staat stellen om een goedkope woning te kunnen betalen, inclusief energie en voedsel? 

Topbedrijven zijn ontzettend belangrijk voor Nederland vanwege de werkgelegenheid die ze bieden aan heel veel mensen op heel veel niveaus en in allerlei sectoren, zodat iedereen in staat wordt gesteld om zich te ontwikkelen, in het eigen levensonderhoud te voorzien, carrière te maken en dit land te verbeteren. Waar Nederland echter niet op zit te wachten is een bedrijfsleven dat het land uitput, verarmt en onleefbaar maakt.

Er zit een balans tussen de kosten en de baten van bedrijsactiviteiten. Die balans is nu teveel doorgeslagen naar de baten voor het bedrijf en zijn aandeelhouders versus de kosten die onze maatschappij nu moet betalen (dit geldt allang niet meer alleen voor Schiphol): vervuilde lucht, vervuild grondwater, licht- en geluidsvervuiling en zwaar onderbetaald personeel in de minst geschoolde banen.

Dit was nooit de afspraak. Jullie kunnen je winstgevendheid niet volhouden over de rug van mens en natuur, dus zorg dat ze kunnen blijven bestaan, allebei. Dan word ik jullie grootste fan.

Meest recente reacties

16.10 | 16:33

Kostelijk Willemijn

05.11 | 11:01

Ik drink nog altijd een wijntje voor het slapengaan. (niet te veel want anders.........)

- Sofie B

05.11 | 10:59

Ik kan mij echt inleven in nr. 69! Bedankt Willemijn!

05.11 | 10:57

U klinkt als een waar intellectueel, Kasupa.

Deel deze pagina